Hop hop, biologische hop

Waarom maken we het ons zo moeilijk?! Er zijn amper biologische hoptelers in Nederland. Tevens beschikken ze over een klein assortiment. En het is nog duurder ook. Waarom doen we dit dan ons aan?


Hop is een van de vier basis ingrediënten van bier. De andere drie ingrediënten zijn water, mout en gist. Vroeger werd hop enkel gebruikt als conserveringsmiddel voor tijdens de lange zeereizen die men maakte. Tegenwoordig wordt hop gebruikt als smaakmaker. Alle hopsoorten kan je indelen in 3 varianten. De bitterhop zorgt, zoals de naam al laat vermoeden, voor de bitterheid. De aromahop zorgt voor de geur. En als laatste de dualhop. Deze hop kan zowel gebruikt worden als bitterhop en aromahop.  


Bijna 70% van alle hopvelden in de wereld liggen in de Verenigde Staten en Duitsland. In Nederland zijn er weinig hopvelden te bekennen. De hopplant is immers een zeer gevoelige plant voor schimmels en ongedierte. Vandaar dat er veel gebruikt wordt gemaakt van bestrijdingsmiddelen en pesticiden. Hier zijn wij echt op tegen!


Wij staan voor puur natuur. Tevens willen wij graag enkel werken met lokale ambachtelijke ingrediënten. Hierdoor maken wij het ons niet makkelijk (en goedkoop)! In Nederland zijn er namelijk amper biologische hopvelden te vinden. Deze hopvelden bevatten helaas maar een gering aantal hopsoorten als dit wordt afgezet tegen de meer dan honderd verschillende hopsoorten die erin de wereld zijn. Als gevolg vraagt dit natuurlijk om meer creativiteit aan onze kant om toch onderscheidende bieren te kunnen brouwen.


Wij geloven in onze biologische aanpak om de natuur weer te kunnen laten herstellen. Daarom zijn wij ook trots dat we met onze partner Brabanthop, vlakbij Uden in Noord-Brabant, lokaal ambachtelijke en biologische ingrediënten kunnen gebruiken om heerlijke bieren te kunnen brouwen. Dus nee, we maken het ons niet makkelijker, maar we dragen wel bij aan een iets verbeterde wereld. Fijn toch?!


Overigens Brabanthop biedt leuke rondleidingen aan, waarbij een bierproeverij inbegrepen is. Echt de moeite waard! Steun en proost op onze netto positieve missie om de natuur en maatschappij mooi in balans te krijgen!


Roger de Bruyckere

Oprichter Brouwerij Kairos