Gingen we bijna honing gebruiken

Fouten maken doet iedereen. Dat is niet erg. Belangrijk is hoe je ermee omgaat. Hoe ga je het oplossen. Fouten corrigeren en weer verder gaan. Dit gebeurde ook bij het ontwikkelen van onze stevige Tripel B. Wij willen graag de biodiversiteit stimuleren, waar dit mooie en lekkere bier voor staat. Dat betekent echter niet dat we alles weten over biodiversiteit!


Tijdens de conceptfase wisten wij al dat we met het thema bestuivers – voornamelijk bijen – wilde werken. Nu worden er velen mooie bieren gebrouwen waarbij er honing wordt gebruikt in het receptuur. Vooral als vervanger van bottelsuiker. Dit is suiker wat toegevoegd wordt bij het bottelen zodat er hergisting op de fles tot stand kan komen. Dit proces zorgt voor een iets hoger alcoholpercentage en meer koolzuur. Tevens blijft het bier daardoor ook nog eens langer houdbaar.


Honing heeft heerlijke aroma’s waardoor er meer geur en smaak toegevoegd kan worden aan het bier. Dit paste natuurlijk perfect in ons verhaal. Zo dachten we. Tijdens het ontwikkelen van verschillende soorten batches experimenteerde we daarom ook met honing.


Totdat we in gesprek gingen met De Bijenstichting. We vertelden trots ons verhaal. Het gebruik van biologische producten, maar ook over het gebruik van onze lokale biologische honing. We kregen al snel een spoedcursus over bijen.


We kregen eerst de basis uitgelegd. Het verschil tussen de commerciële honingbij en de bijna 360 wilde bijensoorten. Honingbijen worden namelijk niet tot de wilde bijen gerekend, omdat ze al vele jaren door imkers gehouden worden. Ze krijgen voedsel en onderdak. Tevens blijken wilde bijen belangrijker te zijn voor bestuiving van landbouwgewassen dan de honingbij. En last but not least, deze honderden soorten wilde bijen hebben een probleem: ze kunnen nauwelijks opboksen tegen de commerciële honingbij. Hierdoor worden wilde bijen nog eens extra bedreigd, wanneer deze al sterk bedreigd worden met uitsterven.


Inmiddels kunnen we veel meer de diepte ingaan over dit onderwerp, maar een ding was zeker. We vonden dat we terug moesten gaan naar de tekentafel. Honing toevoegen zou eigenlijk haaks staan op onze mooie missie. Het zou juist de biodiversiteit meer in gevaar brengen. Uiteindelijk is het goed gekomen met de smaak en hebben we een mooie partnership opgezet met De Bijenstichting.


Wil je zelf de wilde bij steunen, kijk dan zeker op de website van De Bijenstichting wat je zelf kunt doen: van donatie en/of vrijwilliger tot het plaatsen van een bijenhotel.


Roger de Bruyckere

Oprichter Brouwerij Kairos